Препоръчано, 2019

Избор На Редактора

Споделяйте файлове с началната група в Windows или я деактивирайте

На Windows 7 има нова функция, наречена Home Group, която се използва за споделяне на папки, файлове и принтери с други компютри, които свързват Windows 7 като операционна система.

Тази функция също така позволява стрийминг на поточно предаване на мултимедия от един компютър към друг.

Ето защо това е добро нещо за домашната група, защото работи автоматично и ви позволява да използвате файловете на различни компютри, свързани в локалната мрежа, сякаш са били на един и същ компютър.

Ако обаче използвате компютри с различни операционни системи (като Windows XP или Vista ), домашната група не работи (тя не съществува) и можете да споделяте файлове и принтери само по традиционния начин.

В тези случаи на компютъра с Windows 7 можете напълно да деактивирате домашната група, за да олекотите системата и да я предпазите от товарене на ненужни услуги.

Така че, нека да видим как точно тази работна група работи, как е създадена и конфигурирана и как тя може да бъде активирана и деактивирана .

Забележка: Началната група е била окончателно премахната от Windows 10 след актуализацията от април 2018 г.

HomeGroup прави споделянето на файлове и принтери, само между компютри с Windows 7, много лесно.

Има няколко начина за достъп до функцията "Начална група", например, отидете в контролния панел и кликнете върху " Изберете начална група и опции за споделяне ".

След това кликнете върху бутона Създаване на група, изберете какво да споделите три изображения, видеоклипове, музика, документи и принтери.

След като групата бъде създадена, се получава парола за достъп до другите компютри (очевидно тази парола може да бъде променена от менюто за конфигуриране).

В случай, че забравите паролата, просто кликнете с десния бутон върху групата "Начало" в ресурсите на изследователя, след което натиснете " Преглед на паролата ".

Другите компютри, които имат Windows 7 и са в същата мрежа, автоматично откриват присъствието на домашната група и могат да се присъединят, като въведат правилната парола.

Ако не искате да използвате тази уникална парола, можете да отидете в Контролен панел -> Център за мрежови връзки -> Промяна на разширените настройки за споделяне и накрая да зададете потребителския акаунт за домашната група в последната опция по-долу.

За да изключите компютъра от домашната група, просто отидете на настройките за споделяне от контролния панел и кликнете върху връзката " изходна група ".

От отварящия се прозорец можете да премахнете споделянето на файлове и принтери или да промените споделените папки.

Ако искате да изключите конкретни файлове или папки, които са в споделените колекции в домашната група, можете да изберете файл с мишката и след това кликнете върху бутона в горната част на прозореца на папката, " споделете " и не поставяйте никой .

И накрая, за да деактивирате домашната група, защото не можете да я използвате, първо трябва да излезете от създадената група.

Ако искате да деактивирате функцията на HomeGroup в Windows 7, можете безопасно да спрете услугата .

След това отидете на Старт, за да напишете в лентата изпълнете командата " services.msc ", а в списъка с услуги потърсете " Доставчици на група доставчици ".

От прозореца, който се отваря, като кликнете върху него, трябва да го зададете като деактивиран от падащото меню и след това да натиснете бутона " Стоп ".

За да активирате отново тази домашна група, трябва само да възстановите услугата и да я върнете с ръчно или автоматично стартиране.

В друга статия ръководство за настройка на споделен мрежов принтер между персонални компютри също използва групата Home.

Top