Препоръчано, 2020

Избор На Редактора

Деактивиране на UAC и предупреждения при отваряне на програми

UAC е много важна характеристика за сигурност в системите на Windows, което означава контрол на потребителските акаунти или, на италиански, контрол на потребителските акаунти .

Тази настройка е налице както в Windoas 10, така и в Windows 7 и 8 и основно служи за предотвратяване на изпълнението на злонамерен софтуер на компютъра .

Преди Vista, с Windows XP, този механизъм за сигурност липсва, така че зловредният софтуер може да се стартира автоматично без ограничения, причиняващи проблеми на компютъра.

Днес всеки път, когато стартирате изпълним файл (.EXE) или инсталирана програма, която променя настройките на вашия компютър, се появява предупреждение за оторизация (което казва " Искате ли да позволите на това приложение да прави промени в устройството ви? ") потребителят може да разреши или да откаже тази програма да се движи напред .

Например, един вид промяна за упълномощаване е стартирането на програма или игра на цял екран, която извежда екрана на UAC.

Макар че е препоръчително тази проверка за сигурност винаги да е активна, за някои може да е скучно да кликвате винаги в оригиналния прозорец и да искате да го деактивирате напълно.

Основата на този контрол е фактът, че Windows е конфигуриран така, че главният потребител да няма администраторски права.

Този факт не е погрешен, защото всъщност в Windows XP, когато създавате нов потребител, е администратор (освен ако ръчно не го ограничите) и може да направи всичко

На тази страница ние посветихме специална статия за " Как се използва контролът на потребителските акаунти в Windows (UAC)" .

За да управлявате опциите за известяване за програми, които извършват промени в компютъра ви (в Windows 10, Windows 7 и 8) и да контролирате всяко изпълнение на софтуер, като предотвратите активирането на злонамерени, трябва да отворите контролния панел в изгледа на категории, натиснете User Account (Потребителски акаунт) и след това отново в потребителския акаунт .

Ето връзките с настройките за управление на потребителските акаунти .

В прозореца за контрол на предупрежденията има 4 нива на сигурност:

1) Известието винаги е най-тясната опция за контрол, която засяга не само изпълнението на програми и софтуер, но и модификацията на настройките на Windows.

2) Уведомявайте само, когато дадено приложение се опитва да направи промени в компютъра ви, което е стандартната настройка, препоръчана от Microsoft.

3) Уведомявайте само, когато дадено приложение се опитва да прави промени на компютъра, с изключение на това, че в предишната опция работният плот става неизползваем, когато се появи предупреждението, докато при това трето ниво работният плот остава използваем.

4) Няма известие

Последната опция е тази, която деактивира контрола на потребителския акаунт и не показва повече уведомления за разрешение за изпълнение на програмите.

Съветът е никога да не се изключват UAC и предупрежденията за изпълнение на програмата, освен ако не сте сигурни, че пускате известни програми и ако никога не изтегляте нищо от интернет.

Сигурността при изпълнението на софтуера на Windows е една от най-важните мерки за сигурност в системата, без която всеки зловреден софтуер може да поеме контрола над компютъра и да причини сериозни проблеми.

Третият вариант обаче може да е по-добър вариант от този по подразбиране, който ви предупреждава, ако дадена програма иска да направи промени, но без да блокира използването на компютъра, като все още напуска работния плот и приложенията се отварят.

Управлението на УАС и предупреждението за изпълнение на програмата е различно от филтъра Smartscreen, друг защитен елемент, който контролира за злонамерени приложения.

Разговаряхме за това в две различни статии:

Деактивиране на блокиране на Windows Exe на Windows Smartscreen
- Какво прави процесът Smartscreen в Windows 10 и 8.1

Top