Препоръчано, 2020

Избор На Редактора

Предотвратяване на Facebook да дава данни на външни компании и приложения

Както можем да разберем на оживения флоп на аферата Cambridge Analytica, събирането на лични данни във Facebook не е нарушение, защото то е позволено точно от Общите условия на Facebook.

Това, което не беше добро, беше използването на тези данни, което е реклама за избирателни цели, но е съвсем нормално Facebook да ни продаде данните, ако не искаме да го предотвратим.

В момента, въпреки че Zuckerberg обеща по-строги контроли за разработчиците на приложения, всички приложения все пак могат да събират данни от потребители чрез приложения и игри.

Например, приложението с хубави тестове и викторини, които принадлежат на Nametest, което изисква почти пълен достъп до профилите на потребителите, е много добре известно.

Истинският проблем на Facebook, следователно, е платформата за приложения.

Има много хора, които предлагат да се реши проблемът Facebook, като се изтрие акаунта, но това решение би било твърде жертващо за тези, които го използват активно, което трябва да се откаже от своите взаимоотношения, приятели и групи.

За щастие, не е необходимо да си анулирате профила си в Facebook със сила, просто трябва да го спрете да прехвърля данните ни на външни потребители .

Предвид факта, че Facebook знае всичко за нас, целта е най-малкото да се попречи на външните компании да използват Facebook за достъп до нашите лични данни .

За да направите това, трябва да промените една настройка, която напълно изключва платформата за приложения.

В резултат на това вече няма да можете да използвате приложения и игри в Facebook и вече няма да можете да влезете в уебсайтове чрез профили в Facebook.

Ако всичко върви добре, отидете на сайта на Facebook, натиснете стрелката надолу горе вдясно и кликнете върху " Настройки ".

В страничната лента отидете в категорията " Приложение ". (или натиснете директно тази връзка).

От този раздел можете да видите всички приложения на Facebook, които сме използвали, към които сме прехвърлили част от данните си.

Опциите, които ни интересуват, са две: " Приложения, уеб сайтове и приставки " и " Приложения, използвани от други ".

Първата настройка " Приложения, уеб сайтове и приставки " проверява дали можете да използвате Facebook за приложения на трети страни: натиснете Edit и след това натиснете ядрения бутон, който деактивира платформата .

Последствието от това активиране е, че много сайтове и услуги използват Facebook за проверка на достъпа.

Чрез напълно деактивиране на платформата вече няма да можете да използвате Facebook за достъп до приложения като Spotify, Tinder, Waze и други.

Ако не искате да деактивирате платформата на приложението, важно е да проверите всички приложения, към които е свързан профилът, да премахнете неизвестното или никога не използвано и внимавайте да не инсталирате нови приложения, които могат да продават данните ни извън.

Ако не деактивирате платформата, най-добрият вариант със сигурност е да ограничите данните, които приятелите могат да споделят с приложенията, които използват .

Това определено е настройката в очите на бурята в наши дни, тази, която позволява на приложението да вижда информация за хора, които са приятелски настроени от тези, които използват приложението.

На практика, дори и да не използвате приложенията, възможно е външните разработчици да могат да заснемат нашите Facebook данни чрез нашите приятели.

След това натиснете бутона " Редактиране " под " Приложения", използвани от други хора, и проверете какви типове информация споделяме, които могат да бъдат споделени от тези, които използват приложения, игри и уеб сайтове.

По-специално, можете да изберете да не споделяте с приложението: биография, публикация, дата на раждане, град, семейство и взаимоотношения, като образование и работа, политическа и религиозна ориентация, дейности и интереси, моят уебсайт, , Ако съм онлайн.

Отметките тук контролират кои трети страни могат да получат, когато нашите приятели имат достъп до приложенията си.

Например, ако един от моите приятели използваше приложението за тест на Cambridge Analytica, данните ни може да са били заловени от компанията, дори ако никога не сме използвали приложението му.

За да не позволявате на приятелите ви да споделят информация за нас, изключете всички опции и натиснете бутона " Запазване ".

От сега нататък, дори ако оставим платформата за приложения активна, ако обърнем внимание на приложенията, които използваме, все още можем да попречим на Facebook да прехвърля данните ни на трети страни, външни компании и разработчици на приложения.

В допълнение към това, имайте предвид, че Facebook знае всички наши предпочитания, дори и политики, основани на историята на посещаваните сайтове и харесва.

От тази страница //www.facebook.com/ads/preferences отидете в Настройки за реклама, за да деактивирате проследяването на Facebook и персонализираните реклами.

Top