Препоръчано, 2019

Избор На Редактора

Изчистете историята и данните в Google в търсене

Google записва всичко, което търсим и правим на своите YouTube, Google Карти, приложения за Android и др.,

Тази автоматична функция на всяка услуга позволява на потребителите на Google да преглеждат вече гледани видеоклипове, без да ги търси два пъти (вижте и как да изтриете историята на YouTube), за да можете да извлечете научни изследвания, извършени в миналото (включително гласови търсения, направени от телефона) места, които вече сте били (вижте също и как да изтриете или деактивирате историята на местоположенията в Google Карти).

Вече говорихме за това в миналото с поне два статии за това как да видите историята на търсенията в Google и на страницата, която събира всички данни, записани от приложенията на Google .

Както е обяснено в тези статии, винаги е възможно да деактивирате историята на приложенията на Google, както и да изтриете данните от изследването, ако искате да изтриете следи от вашите дейности.

Но най-напред трябваше да преминете през страница, посветена на неприкосновеността на личните данни на Google, много скрита и недостъпна, ако не сте знаели съществуването й. Сега можете да прегледате и изтриете историята на последните търсения директно от браузъра на вашия компютър или смартфон .

На първо място, важно е да знаете, че историята на Google се активира само при свързване с профила в Google, което е същото като Gmail, Android, YouTube и много други услуги.

Само в този случай, когато видим името си в горния десен ъгъл на началната страница на Google.it, хронологията се записва и съхранява с течение на времето .

При използване на режим "инкогнито" на браузъра не се записва никаква история от Google.

За да видите, управлявате и изтриете тази история на Google или дори да я деактивирате, има специална уеб страница на //myactivity.google.com/privacyadvisor/search .

За да осъществите достъп до тази страница, можете да правите каквото и да е търсене в Google и след това в менюто в горната част, натиснете Настройки и след това върху данните си в търсене .

След това можете да превъртите надолу страницата, за да намерите раздела, посветен на Вашата дейност за търсене, с два бутона по-долу: Изтриване на последния час или Изтриване на цялата дейност по търсене .

От тази страница, като натиснете бутона " Дейности на Google ", можете да отидете и на сайта //myactivity.google.com/, който е глобалния сайт, в който да откриете всички данни, записани от приложенията.

Тук, отляво, можете да намерите раздела " Изтриване на дейности ", където можете да изберете коя история да изтриете (например само тази на YouTube или Google Карти) и за кой интервал от време.

Също така можете да изтриете елементи от историята на Google директно от списъка, като ги изберете един по един или като натиснете квадрата до думата Днес .

Ако използвате бутона "Календар" в другия, можете да изберете конкретен изминал ден, след което да изтриете напълно историята на този ден.

Същите операции за изтриване на историята на Google също могат да се извършват на смартфон с Android или iPhone, като се отваря сайтът или приложението Google и след това се натиска бутонът с три реда в горния ляв ъгъл, където ще намерите връзката Вашите данни в изследвания .

Докоснете Активност в мрежата и приложенията и след това в бутона " Управление на историята ", за да отворите същата страница с всички статистически данни и опции, посочени по-горе.

Също така, от бутона с трите точки можете да отидете на опциите за изтриване и да изтриете направените търсения или, ако предпочитате, цялата история.

Това, което много хора може да пренебрегне е, че ако използвате браузъра Chrome на всеки компютър или на смартфони с Android и iPhone, само търсенията, но и всички сайтове, посетени от тези устройства, не се записват в историята.

В действителност уеб страницата "Дейности и приложение" включва не само направените търсения, но и сайтовете, посетени с Chrome на всяко устройство, използващо един и същ профил в Google, дори и тези, отворени за смартфони и таблети с Android.

Тази страница се намира на адрес //myactivity.google.com/page?page=chrome.

Независимо от профила ви в Google и дори ако деактивирате историята от настройките, описани по-горе, Google Chrome запазва като всеки браузър данните за историята на посетените сайтове, като ги съхранява в паметта на вашия компютър или мобилен телефон.

За да изчистите историята на сайтовете, посетени с Chrome, както на компютър, така и на Chrome за Android, можете да натиснете бутона за опции в горния десен ъгъл, за да отворите историята, да я прочетете и, ако искате, да я изтриете.

Без да изтриете всичко, можете да изберете един или повече сайтове поотделно, като докоснете X до (на компютъра, като ги изберете и след това натиснете Изтрий избраните ).

В друга статия подробното ръководство за изтриване на историята в Chrome, Firefox, Safari, Edge и IE.

Top